Carrière

Marina van Damme is geboren in 1930 in Nederland en studeerde in 1953 af aan de TU Delft als scheikundig ingenieur. Na vijf leerzame jaren bij het Centraal Laboratorium van TNO in Delft, begon ze haar indrukwekkende carrière bij Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie, KNZ (later gefuseerd tot Akzo N.V.). Eerst als research-medewerker, later als hoofd van het laboratorium en als adjunct-directeur van KNZ. In die periode promoveerde ze ook als eerste tot doctor in de Technische Wetenschappen aan de toenmalige Technische Hogeschool Twente.

Rond haar veertigste besloot Van Damme dat het tijd werd voor iets heel anders. Ze wilde zich in de richting van business development bekwamen. Ze gaf haar functie als adjunct directeur bij KNZ, verantwoordelijk voor de centrale research, op en kreeg een business development functie bij het hoofdkantoor van Akzo N.V. Het was een sprong in het diepe, maar ze klom de carrièreladder alweer snel op en werd in 1978 directeur Centrale Staf van Akzo N.V. Ze adviseerde de Raad van Bestuur over strategische en operationele plannen en over investeringsprojecten en acquisities. Ze zat in de Raad van Advies van TNO en van ABN AMRO, was actief in de ondernemersorganisatie VNO en lid van studiegroepen die zich in Brussel en op het ministerie van Economische Zaken buigen over technologiebeleid. In 1988 werd zij gevraagd, op deeltijdbasis, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid te worden en beperkte zij haar functies bij Akzo tot Adviseur voor Chemische Strategische Ontwikkelingen van de Raad van Bestuur van Akzo N.V.

Tab image
Shape
Toen ik ging studeren in 1947, was in Delft maar 1 op de 100 studenten vrouw.

- Marina van Damme -

Van Damme heeft een geweldige loopbaan gehad, die ze andere vrouwelijke afgestudeerden gunt. In 2003 stelde ze daarom de jaarlijkse Marina van Damme beurs in aan de universiteiten van Twente en Delft, en later voegde ze de Technische Universiteit Eindhoven en Wageningen University & Research toe. De beurs is bedoeld om vrouwelijke ingenieurs en gepromoveerden die enige jaren werkervaring hebben en zich verder willen ontwikkelen, te ondersteunen. Zo vergroten ze hun kans op een interessante carrière. Door de beurs ontstaat er ook een netwerk van vrouwen die hun ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar verder helpen.

Marina van Damme heeft gedurende haar loopbaan altijd gestreefd naar gelijke kansen voor vrouwen en mannen in het bedrijfsleven en de wetenschap. Als lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en door het bekleden van diverse andere adviesfuncties heeft ze hieraan bijgedragen. Haar inzet en bijdrage zijn van onschatbare waarde geweest voor de ontwikkeling van vrouwen in de technische sector en het bedrijfsleven in Nederland.

Laatste update: juli 2023